Bel voor een afspraak +32 (0) 496 10 01 21 of contacteer ons
$$

Parodontale behandelingen

Parodontitis is een infectie van het tandvlees met aantasting van het kaaksbot. De diagnose wordt gesteld op basis van sonderen (opmeten van de pockets of tandvleeszakjes omheen de tanden) en radiografisch onderzoek.

Figuur 1 toont een gezonde situatie met een normale sondeerdiepte van 3 mm. Het andere beeld 2 illustreert gevorderde parodontitis met een sondeerdiepte van 9 mm, tandplaque, tandsteen, bloedend tandvlees en botafbraak. Roken, genetische factoren, diabetes en reuma zijn gekende risicofactoren. Behandeling is belangrijk want parodontitis verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en vroeggeboorte.

behandeling
Bij een zg. ´dieptereiniging´ worden de tandwortels onder lokale verdoving vrijgemaakt van tandplaque en tandsteen. Dit gebeurt doorgaans in 2 tot 4 zittijden. Naast een keurig uitgevoerde behandeling is een goede mondhygiëne belangrijk om een stabiel resultaat te bereiken.
Wanneer na een aantal maanden nog verdiepte pockets achterblijven zal een zg. ´flapoperatie´ worden voorgesteld. Hierbij wordt het tandvlees voorzichtig van de tanden losgemaakt. Restanten van tandsteen kunnen nu verwijderd worden onder direct zicht. Bij een flapoperatie wordt de wonde gesloten dmv een aantal hechtingen. Deze worden een week later verwijderd.